avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contracte - preluare creanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contracte - preluare creanta

Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta asta?
Cititi contractul si posibil gasiti un capitol special intitulat CESIUNE care da dreptul creditorului sa cesioneze creanta dvs…
Cesiunea de creante este operatiunea prin care creditorul (cedent) transmite in mod voluntar, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul de creanta unei alte persoane (cesionar) care devine astfel creditor in locul sau si va putea incasa de la debitor creanta cedata.
Cesiunea debitului se face la initiativa creditorului
Dupa incheierea unui contract de cesiune legislatia in vigoare prevede obligatia notificarii debitorului,
aceasta operatiune juridica se numeste CESIUNE DE CREANTAprin care vinde sau cedeaza gratuit creanta sa.acest contract produce efecte fata de debitorul cedat in momentul in care acesta eset notificat cu privire la acesta.
@PRikhard
Dar nu trebuie sa aibe acordul meu? Nu poti introduce parte in contract fara acordul meu sau decizia instantei! Nu?
@LALYM
Notificarea nu trebuie sa aibe un caracter juridic? Adica sa treaca printr-o instanta?
Fara acordul meu si fara hotararea unei instante se pot naste situatii dramatice!
Legea contractelor stipuleaza partile intr-un contract si faptul ca toate clauzele privesc cele doua parti! E ceva in neregula!
Daca in contract se stipuleaza faptul ca este interzis cesionarea creantei fara acordul expres, prealabil - scris al debitorului atunci creditorul nu poate cesiona creanta fara acordul debitorului

insa daca nu exista o astfel de prevedere contractuala, cesiunea produce efecte de la simpla notificare cu privire la cesiunea de creanta

Codul nostru civil reglementează cesiunea de creanţă la capitolul VIII nintitulat "Despre strămutarea creanţelor şi altor lucruri necorporale" din titlul V rezervat vânzării (art. 1391-1398 şi art. 1402-1404 C.civ).

Pentru încheierea valabilă a contractului este necesar doar consimţământul părţilor, adică a cedentului şi a cesionarului. În actuala reglementare, debitorul cedat având calitatea de terţ faţă de acest contract, pentru validitatea cesiunii nu se cere consimţământul acestuia. Prin urmare, se poate spune că cesiunea de creanţă este o excepţie de la principiul relativităţii efectelor actului juridic, ea producându-şi efectele şi asupra debitorului cedat, care nu participă la încheierea convenţiei.

Pentru ca cesiunea să fie opozabilă terţilor, deci inclusiv debitorului cedat, trebuie îndeplinite anumite formalităţi prevăzute de art. 1393 C.civ., şi anume fie notificarea făcută de cedent sau cesionar debitorului cedat, fie prin recunoaşterea (acceptarea) din partea debitorului cedat. Notificarea debitorului cedat poate fi luată atât de cedent cât şi de cesionar. Atât timp cât aceasta nu a fost făcută, cesiunea nu va fi opozabilă terţilor. Notificarea se face la domiciliul debitorului şi nu la domiciliul pe care acesta l-a ales pentru executarea convenţiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creanta avans rgfsp rgfsp Va rog sa ma lamuriti dc este posibila vanzarea unei creante a unui srl - management sportiv - cu pasiv la terti, aproximativ 50% din valoarea creantei, care ... (vezi toată discuția)
Cesiune datorie banca catre firma de recuperare creanta caprice caprice Buna ziua, De regula atunci cand o banca apeleaza la o firma de recuperare debite, banca sau acea firma anunta debitorul ca s-a cesionat creanta bancii ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)